Üniversitelere öğrenci gelmemesi ve eğitimin uzaktan olup olmayacağına henüz karar verilmemesi; Kültür, Ahatlı, Gülveren, Pınarbaşı, Uncalı ve Meltem gibi öğrencilerin yoğun yaşadığı mahallelerdeki ev sahiplerini sıkıntıya soktu
1 Ekim’de açılması beklenen üniversitelerle ilgili henüz kesin bir karar verilmedi. Antalya’ya öğrencinin gelmemesi, kiralık dairelerin artmasına ve talep olmadığı için fiyatların düşmesine neden oldu.
Normal şartlarda Eylül ayının ikinci haftası açılan üniversitelerde bu sene eğitime başlanmadı. Sağlık Bakanlığı, üniversitelerin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde mümkün olduğunca uzaktan eğitim verilmesini istedi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) üniversitelere kararın kendi inisiyatiflerinde olduğu bilgisini paylaşırken Akdeniz Üniversitesi’nin ne karar alacağı merakla bekleniyor. Öğrencilerin Antalya’ya gelmemesi daire fiyatlarını da etkiledi. Konuyla alakalı bilgilendirme yapan Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam, bu konuda en çok üniversite çevrelerindeki mahallelerin sorun yaşadığını söyledi.
KİRALIK DAİRE YOĞUNLUĞU
Öğrencilerin uzaktan eğitim görmesinden ötürü birçok apart, daire ve yurdun boş olduğunu söyleyen Başkan Sağlam, sadece yaz döneminde gelen turistlerin günübirlik ya da haftalık konaklamalar yaptığını söyledi. Bu dönemlerde eskiden boş daire bulunmasının mümkün olmadığını anlatan Sağlam, ‘Şu anda her yer boş. Antalya’da çok fazla kiralık daire var. Faizlerin düşmesiyle birlikte herkes daire almaya yöneldiği için kirada oturan kişiler de daire almaya yöneldi. Bu yüzden kiralık daireler uzun vadede kiraya verilemiyor’ açıklamasını yaptı.
FİYATLAR DÜŞÜYOR
Pandemiden ötürü öğrencilerin ne zaman geleceğini kestiremediklerini söyleyen Sağlam, ‘Uzaktan eğitimde birebir ders yapması gerekilen bölümlerin öğrencileri gelecekmiş ama diğer öğrencilerin gelme ihtimali görünmüyor. Vakaların da arttığını gözlemliyoruz. Umarız artış olmaz’ dedi. Öğrencinin gelmeyişinden ve dairelerin kiralanmamasından ötürü kiralık dairelerin fiyatlarında düşüş olduğunu anlatan Sağlam, ‘Olması gereken de bu. Eskiden kiralık daire azdı, ev kiralamak isteyen öğrenci çoktu. Bu yüzden fiyatlar da yüksekti. Ama şimdi öğrenci yok, daire çok. Arz talep dengesinden ötürü dairelerin fiyatları düşüşe geçti’ diyerek aksinin düşünülemeyeceğini söyledi.
–
SORUNLU MAHALLELER
Ev sahiplerinin yine de tedirgin olmadığını aktaran Sağlam, ‘Ev sahipleri de dairesini kiralaması için başkasına veriyor. Mesela 10 tane apartı var. Bunu kiraya veriyor. Öğrenci gelse de gelmese de fark etmiyor. Bunu meslek edinmiş, akşama kadar otel kiralamış gibi başında bekleyen insanlar var. Bu insanlar ödemelerini peşin yaptılar. Ama yurdunu ya da apartını kiralayacak insan yok. Onlar bu durumda daha çok mağdur oldu. Bu sorun özellikle Kültür, Ahatlı, Gülveren, Pınarbaşı, Uncalı, Meltem mahallesi gibi üniversiteye yakın tüm çevrelerde var’ açıklamasında bulundu.
Özel/Dilan ERAY