Yaklaşan yılbaşı çekilişiyle Antalya'da vatandaş bilet bayilerine akın etmeye devam ediyor. Yılbaşı çekilişi ile ilgili diyanetin ne düşündüğü sorusunun gündeme gelmesiyle Antalya Müftüsü Osman Artan ise 'Yılbaşı çekilişi haramdır' dedi
YENİ yıla girmeye sayılı günler kala vatandaşın bir umutla aldığı yılbaşı biletleri de kapış kapış satılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı milli piyango çekilişinin ‘haram’ olduğunu savunurken, Antalya Müftüsü Osman Artan da, ‘Bu konuda Başkanlığımız gerekli açıklamaları yaptı, tamamen o açıklamalara katılıyoruz ve bu yılbaşı çekilişinin haram olduğunu söylüyoruz’ dedi.
Öte yandan yine devlete bağlı Milli Piyango İdaresi tarafından yapılan bu çekilişleri yine devletin din işlerinden sorumlu kurumunun doğru olmadığını savunması akıllara soru işaretleri getiriyor. Milyonlarca insanın bayilerde kuyruk oluşturduğu ve talebin oldukça fazla olduğu bu konuda ise vatandaş da net bir açıklama bekliyor.
HER YIL GÜNDEMDE
Geçtiğimiz yıllardan bugüne değişmeyen tek şey sadece bayilerde oluşan kuyruklar değil, çekilişle ilgili gündeme gelen ‘haram mı, helal mi’ tartışması. İlahiyatçılar ve diyanet tamamen kumar olarak görüp, haram olduğunu savunurken bu tartışmanın hiç olmaması gerektiğini savunan da var.
DİYANET’TEN YAPILAN AÇIKLAMA
Diyanet Başkanlığı’nın 2019 yılında konuyla ilgili yaptığı açıklama ise şu şekilde; ‘Milli Piyango ve benzer şans oyunları haram.İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuyla ilgili soruya verdiği cevap:’Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları (Milli Piyango, loto, toto, at yarışı, kazı kazan ve benzeri), kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. (İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, VIII, 554-555; İbn Kudame, el-Muğni, IV, 194)Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI, 189)’ Gonca ÖZTÜRK/