Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği olağan toplantısında gündem ‘yapay zeka’ oldu
KONYAALTI Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) Olağan toplantısı ‘Yapay Zeka ve Yeni Nesil Teknolojiler’ başlığı ile gerçekleştirildi. KONYSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Kemal Altunlu, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirirken yapay zeka tarafından yazılan konuşma metnini paylaşarak yapay zeka ve teknolojinin hızlı ilerleyişine vurgu yaptı. Teknoloji, yapay zeka, kripto ve finansal piyasalar, metaverse gibi konuların artık günlük hayatta olduğu kadar iş dünyasında da vazgeçilmez hale geldiğini söyleyen Altunlu, “Günümüzde teknolojiyi, yazılımı, yapay zekayı kullanmayanlar tamamen saf dışı olmakta. İnsanın tasarladığı bu sistemler doğru kişiler tarafından öğretildiğinde, doğru şekilde öğrenildiğinde çok basit ve verimli araçlar haline gelmekte” dedi.
‘VERİ GÜCÜ KAR TOPU GİBİ BÜYÜYOR’
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Tasarımcı, Eğitmen ve Akademisyen Emrah Kozan, bilgininin önemine değindi. Kozan, “Amaç insan. İnsanın daha kaliteli yaşaması, daha hızlı gelişmesi, işleri daha hızlı yapabilmemiz. Teknoloji ve bilişimin bu şekilde bizim kontrolümüzde gitmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Dijital dünya kocaman bir tarla. Bizlerde bu tarlanın gönüllü doğal işçileriyiz. Her gün çapa yapıyormuşuz gibi düşünün. Tweet atıyor, resim ve paylaşıyoruz. Bunların hepsi bu tarlanın bir ürünü olarak bir yerde toplanıyor. Ürettiğimiz veriler birleşerek yapay zekanın da altyapısını oluşturan big data birikiyor. Ülkemizde 65 milyondan fazla internet kullanıcısı var. Dünyada 5 milyar. Bu veri gücü bir kar tapu gibi büyüyor” ifadelerini kullandı.
‘BİLGİ MADEN KADAR DEĞERLİ’
Bilginin altın, gümüş gibi doğal madenler kadar değerli olduğunu söyleyen Kozan, “Veri; yapay zeka, metaverse, blokchain dediğimiz şeylerin altyapısı. Yapay zekanın, blokchanin temelinde data var. Yapay zeka datadan, veriden oluşur. Bir data, veri teknolojisi. Dijital para blokchain teknolojisinin sadece bir noktası, deryada bir kum tanesi. Blokchain teknolojisi bu kadar büyük. Blokchain teknolojisi, bir kere dijital imza aldığınızda manipüle edilemez, çalınamaz bir yapı. Biz blokchain teknolojisini bitcoin ile tanıdığımız için içimizde bir güvensizlik var. Haklı olarak bir kaygımız var ama gerçek anlamda geleceğin teknolojisi blokchain teknolojisidir” dedi.
‘TEKNOLOJİ HIZLA İLERLİYOR’
Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan ise teknoloji hızla ilerlerken bu sisteme ayak uydurmanın önemli olduğunu belirtti. Kaplan, “Benim yaşımdaki kuşağı yeni adetlerden hiç hoşlanmayan aileler büyüttü ama neyse ki bizler, her şeye rağmen yeni adetler getirmeden işlerin yürümeyeceğini fark eden insanlar olduk. Zira iş hayatı bunu gerektiriyor. Hayat bu kadar hızlı akıyor ve teknoloji hızla ilerlerken bizlere de bu sisteme ayak uydurmak düşüyor. Çünkü yol almak istiyorsan, gideceğin yolun ayrıntılarını bilmek yolculuğu kolaylaştırıyor” diye konuştu.